En Valborg att minnas – från Jonsered ?!?

Valborg, Walphurgis 2024. Den sista April. Ett datum, som betyder så mycket – för Hedningarna i Sverige – för de icke-kyrksamma, för alla dem som är fjärran från Islam, fjärran från Eurovision, fjärran från Israel och ökenreligionerna. Igår blev Hedniska Tankar glatt överraskad av sin Statstelevision, SVT 1 – som sände en Valborgskonsert från Jonsered, och Säve-åns Dalgång av alla platser..

En bruksort, någonstans i Sverige – Västsverige den här gången. Skogen, Järnet och Fabrikerna. Allt som gjort vårt land stort. Eric Eriksson, en enkel man och skådespelare – som guidade oss genom 45 minuter av sång, musik och landskap. Enkla, klara röster utan kristifikation. Bob Dylan, en nobelpristagare än längre västerifrån – och kanske föredrar vi ”Bob” framför ”god”.

Vad kunde en Svensk hedning mer begära – inga studentkörer från Uppsala eller Lund, inga skrålande människomassor, men en enkel och värdig hyllning till slut – som det är och skall vara. Vårens och Kärlekens eldar, brinnande i natten – inte trons vidriga paroxysmer från öknar, fjärran ifrån.

Jonsered är mera än en plats på kartan. Tor och Torslanda finns inom räckhåll, Onsalas halvö, Fjärås bräcka, Westrogothia – Västergötland…

En gammal herrgård – en prisbelönt park – ett naturreservat i Säveåns dalgång. Så enkelt och underbart kan livet vara. TV-programmet lär vara inspelat i samarbete med Warner Brothers, sägs det. För Hedniska Tankars del kunde det gärna få förbli ett ”stående” inslag, många Valborgsnätter ännu…

Lämna en kommentar