”Det sitter i generna…” avslöjar DN. Om vissa kulturers genetiska natur.

På sista tiden har det kommit in många människor till vårt Sverige som är svårt intoleranta, berättar Karin Bojs på Dagens Nyheters Vetenskapsredaktion.

Tidigare har hon också skrivit artiklar som redogör för hur det finns vetenskapligt kända och väl dokumenterade skillnader i egenskaper mellan olika grupper av människor beroende på exakt var i Världen de beror – för så är det faktiskt… ”Det är skillnad på dina och mina gener” konstaterar hon – och alla har vi inte exakt samma härkomst. eller utvecklingshistoria, rent genetiskt.

14433196_200202130401937_8649621819641831775_n

En bild av Yggdrasil – så god som någon

Ja – kära läsare – jag vet ! – men så skriver hon faktiskt. Om jag nu får citera hennes artikel av söndagen 16 Oktober o-r-d-a-g-r-a-n-n-t så skriver hon att ”Men här i Norra Europa är vi vänliga” angående detta med vår förmåga till tolerans. Det har visat sig, satt vi Nordbor har genetiska egenskaper, som man helt och hållet saknar i resten av Världen. Bland annat har vi blont hår och blå ögon, men inte bara det. Vårt immunförsvar är också beskaffat på ett visst sätt, och redan på Vikingatiden och långt före det blev vi långa till växten, mycket längre än genomsnittseuropeerna.

neanderthals-interbreeding-humans_19941_990x742.adapt.590.1

Inte alls tolerant. Tvärtom väldigt LAKTOSINTOLERANT

Genforskare har nu också bevisat, att vår fullständigt unika förmåga till tolerans, måste ha uppstått här i Nordeuropa för absolut tidigast 6000 år sedan. Tidigare har man trott, att Neanderthalmänniskan också skulle ha varit tolerant. Detta visar sig djupt felaktigt, för så är det inte alls. Neanderthalarna visade sig inte kunna tåla filmjölk, ost smör och mjölkprodukter – för så är det – det är nu vetenskapligt bevisat.

Ja govänner – jag talar alltså om LAKTOSINTOLERANS som ni nog alla begriper.

Om MJÖLKSYRAKULTUR, inget annat.

 

filmjolk-3-1l-arla-6

Ta-daaa ! Är du Svensk och en äkta Nordbo – ja då kan du äta sådant här. Är du inte härifrån, bör du förmodligen avstå…

I flera tusentals år har man här i Norra Europa anpassat sig till en förträfflig och nyttig diet, som baseras på vad man i Kaukasus och bland slaverna kallar Kefir, men som vi här i Sverige benämner filmjölk eller fil. Kaukasoida människor – som vi svenskar – är det mest laktostoleranta folket i Världen. 93 % av oss bär fortfarande på vår rena genetiska markör – trots att vissa påstår att vi skulle vara upp-blandade, inte utgör någon enhetlig genetisk grupp osv – men det GÖR vi faktiskt.

index 8afd3ff1e4-plain-uk-2015En ren kulturprodukt – utan främmande tillsatser. Skyr har alltid funnits, så länge Island har varit bebott.

På Island talar man om Skyr, en nationalrätt som om och om igen finns nämnd redan i 1200-talets släktsagor. Allt detta sitter i generna. Det ligger i vår natur. Vi är genetiskt anpassade till att kunna överlevas hårda vintrar till exempel, och data från Storbritannien visar, att den unika nordiska förmågan infann sig absolut tidigast 2-3000 år sedan, eller samtidigt med att de första Nordiska invandrarna – Saxare och Angler mest – eller deras föregångare från Doggerland – kom dit från norra delarna av den Europeiska kontinenten.

WHO – World Health Organisation – ändrade nyligen sina rekommendationer för högsta sockerintag. Särskilt de som har anammat den amerikanska vanan att dricka läsk istället för mjölk ligger i farozonen. Data visar att 39 % av Världens vuxna befolkning väger för mycket. När det gäller sjuklig övervikt fördubblades andelen mellan 1980 och 2014. Nu är mer än 11 % och 15 % av alla män och kvinnor i Världen sjukligt överviktiga.

largethumbnail

Ifall vi överger våra Nordiska matvanor – så kan det sluta såhär…

Håller vi oss till vanlig svensk husmanskost, mycket träning och sunda vanor i övrigt, kan vi undvika sånt här. Fil, Skyr och liknande innehåller en flora av sunda tarmbakterier, som bidrar till att hålla oss i trim – ja till och med Ph-balansen i kvinnans slida kan påverkas i gynnsam riktning av något så enkelt som filmjölk – om man applicerar den digitalt, eller med fingrarnas hjälp – och inte genom att äta den.

Forskare vid universitet i USA har på fullt allvar och utan minsta försök till ironi framkastat hypotesen att Nordamerikanska indianers laktosintolerans är förklaringen till vad som hände enligt Vinlandssagorna.

I Thorfinn Karlsefnis Saga står klart och tydligt utsagt, att när Skrälingarna – som Nordborna de facto kallade dem – åt Skyr – som de till en början begärligt glupade i sig – så blev de mycket, mycket sjuka. Deras kroppar förmådde inte bryta ned laktosen– och följaktligen trodde indianerna, att de främmande besökarna hade försökt förgifta dem. Krig och misshälligheter följde snart – allt i spåren på denna intolerans.

vikinger

Man ska inte försöka äta främmande matvaror, som man inte är van vid. Sådant kan sluta mycket mycket illa…

Nuförtiden är det mode ibland först och främst unga kvinnor och tonåringar att hela tiden klaga och gnälla över dålig mage, och låtsas vara laktosintolerant. Den som har en väl balanserad kost och inte dricker för mycket läsk – inga söta kakor, red bull eller något sådant – behöver inte göra sig till på det befängda viset, anser hälsoexperterna.

l3k_sogqjhxm0iyunbhyvstosg

De flesta av oss Nordbor har inget som helst behov av sk ”låglaktosprukter” som pushas på oss till höga priser. Äter vi mindre, behövs inte sådant.

Och för övrigt – säger jag. ”Do you have what it takes ?” – när det kommer till att leva här uppe i Norr. Kan du dricka naturlig äppelsaft – i måttliga doser – med fruktos istället för skadligt socker – ja då klarar du dig. Här en liten rekonstruktion av Fleming Kaul – känd arkeolog från Danmarks Nationalmuseum i Köpenhamn, som visar hur smidiga, starka och vackra våra förfäder var – när de fick följa sin egen kost – och leva som de ville – utan kristendom, coca-cola burkar och annan onatur…

 

Jämför detta med hur moderna amerikanska och engelska ”rekonstruktioner” av samma kvinna och hennes klädedräkt ser ut – om man lever på engelsk nutids-diet, det vill säga… För vad blir resultatet ? Drick mjölk istället, så får du användbara muskler och starka ben – hela livet ut…

egtved-girl

Sk ”epic fail” – Inte godkänt på övningen…

2 tankar om “”Det sitter i generna…” avslöjar DN. Om vissa kulturers genetiska natur.

  1. Hur är det med masajer o andra boskapsskötare i Östafrika, de dricker ju både mjölk o blod, är inte de också laktostoleranta? Mongoler som dricker stomjölk, det kanske fungerar annorlunda?

    Gilla

    • Det vet jag inte, eftersom jag inte haft tid att kontrollera sakförhållandena, men rimligen borde ju dessa kulturer med tiden få större andel laktostoleranta via naturligt urval, eftersom det var så laktostoleransen uppkom i Nordeuropa…Det är i alla fall en intressant hypotes, som jag överlåter till dig att tänka vidare på…

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s